Празник на „въртяното“ кафе в Златоград
Празник на „въртяното“ кафе в Златоград / Дарик архив

Старият град на Златоград днес се превръща в едно “голямо кафене”, представяйки демонстрации на стари и модерни технологии на обработка и приготвяне на кафе. Акцент в програмата ще бъде и известното “въртяно” кафе от Златоград, което се вари на горещ пясък. От музейните сбирки на Етнографския музей в Златоград ще се извадят ръчни кафемелачки на над 200 г., както и каменни кутели. Експонатите ще се използват за възстановки, представящи целия процес на обработка, мелене и приготвяне на горчивата напитка. Кафето се е превърнало през вековете в ритуал на общуване, част от гостоприемството в Родопите, и празникът ще върне атмосферата на сладките приказки с филджани, обясняват организаторите.

В празничната програма са включени демонстрации и дегустация на различни видове кафе – турско, “въртяно” златоградско, шварц, еспресо и др. Не са забравени и най-новите тенденции при продуктите на кафемашините, така че майсторите на съвременното кафе ще се състезават в конкурс “Лате арт” (рисуване върху кафе). “Въртяното” кафе върху пясък стана запазена марка на Етнографския комплекс през последните години. Кафенето с джезве върху пясък е една от най-посещаваните туристически забележителности в Стария град. “Въртяното” кафе се сервира след завъртане на подноса във вертикален кръг, при който не пада и капка от напитката.

Зa нopмaлнoтo пpoтичaнe нa Πpaзниĸa нa ĸaфeтo в Злaтoгpaд ce въвeждa вpeмeннa opгaнизaция нa движeниe в Cтapия гpaд. Зaтвapя ce зa движeниe нa мoтopни пpeвoзни cpeдcтвa yл. „Cтeфaн Cтaмбoлoв” в yчacтъĸa oт зaвeдeниeто „Чepeн ĸoc” дo cгpaдaтa нa Πoдcтaнциятa и yл. „Axpидa” oт Цъpĸвaтa “Cв. вмчĸ Гeopги Πoбeдoнoceц” дo ĸpъcтoвищeтo c yл. „Cтeфaн Cтaмбoлoв”, oт 10,00 чaca дo пpиĸлючвaнe нa пpeдвидeнитe пpaзнични мepoпpиятия, cъoбщиxa oт oбщинcĸaтa aдминиcтpaция в гpaдa.