/ iStock/Getty Images
В инцидента загина 15-годишно момче, други четирима са родени
Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Г.Г., на 18 години, за катастрофа, завършило със смъртта на 15-годишно момче, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

На 12 ноември 2021 година, в близост до пловдивското село Царацово, обвиняемият е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 15-годишен младеж.

Установено е, че шофьорът на автомобила е имал правоспособност да управлява МПС съвсем отскоро.

Той пристигнал в Пловдив около 20,00 часа и час по-късно в колата се качили четирима младежи с цел да се приберат в град Съединение. След като минал жп прелеза на "Голямоконарско шосе", Г.Г. се опитал да избегне неравност на пътното платно и загубил управление над колата. Тя напуснала платното за движение и настъпило пътнотранспортно произшествие, при което на място загинал 15-годишен младеж, возещ се на задната седалка. Обвиняемият и останалите три момчета също имали наранявания. Когато колата спряла окончателно, обвиняемият се обадил на тел. 112 и подал сигнал за случилото се.

На място пристигнали полицейски и медицински екипи, както и екип на гражданска защита. Последният помогнал всички пострадали да бъдат извадени от автомобила. Г.Г. бил тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, като пробите са били отрицателни. Впоследствие от него била взета и кръвна проба, която ще бъде подложена на изследване. Той и трима от другите пострадали били откарани в лечебно заведение за оказване на медицинска помощ. Смъртта на четвъртия от останалите пострадали била констатирана на място от медицинския екип.

По делото са извършени множество действия по разследването - направени са огледи, разпитани са свидетели, лекият автомобил е приобщен като веществено доказателство, назначени са съдебномедицинска, химическа и автотехническа експертизи.

Разпитан, в качеството на обвиняем, Г.Г. се е признал за виновен и изразил съжаление за случилото се. Дал е обяснения. Задържан е за 72 часа, в рамките на които ще бъде преценено дали ще бъде направено искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение "задържане под стража".