/ Медицински университет-Пловдив
Подготвя се разкриването на вирусологична лаборатория в Медицинския университет в Пловдив. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на редовния сутрешен брифинг на Националния координационен щаб във ВМА. Той е провел разговор с ректора на университета проф. Мариана Мурджева.

200 под карантина в Пловдивско заради коронавируса

„Имат желание и готовност да открият лаборатория в университета. Молекулярните биолози от университета ще минат обучение в лабораторията в университета в Стара Загора. Щабът ще помогне лабораторията да тръгне бързо“, посочи Кунчев.

Вчера кметът на Пловдив Здравко Димитров също съобщи, че в града под тепетата ще има вирусологична лаборатория, в която ще се тестват проби за коронавирус и допълни, че процедурата вече е задвижена.

Ананиев издаде заповед за карантината на Банско

"Това се случва благодарение спешната подкрепа, която получихме от народните представители от града и областта, както от управляващото мнозинство, така и от опозицията", подчерта Димитров.

18 души чакат резултати от проби за COVID-19 в Пловдив

Според кмета, продължават разговорите с институциите и ректора на Медицинския университет проф. Мурджева. „Недопустимо е вторият по големина град в страната, особено в този момент, да не разполага с лаборатория за изследване на хора, за които има съмнение, че са носители на коронавирус. Радвам се, че тази моя позиция и искане беше подкрепено изцяло от народните представители, както и от областния управител Дани Каназирева“, коментира още Здравко Димитров.

Пациентка почина от инфекция в МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив, лекари се съмняват за COVID-19

Каназирева също посочи на онлайн брифинг, че е провела разговор за лаборатория под тепетата с председателя на Националния координационен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

Днес отново предстои среща между областния управител, кмета, директора на УМБАЛ "Св. Георги" и ректора на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева. Очаква се да бъде издадена и заповед от министъра на здравеопазването за създаването на лаборатория.