/ Областна администрация - Пловдив
200 души са поставени под карантина в Пловдивско заради контакти или съмнения за заразяване с коронавирус.

Това стана ясно днес след провеждането на Медицинския щаб на шефовете на пловдивските болници в Областна управа - Пловдив.  В момента в Клиниката по инфекциозни болести има 16 пациенти, чиито резултати се очакват, съобщиха за DarikNews от Инфекциозна клиника. Досега няма болни от COVID-19 в областта. 

18 души чакат резултати от проби за COVID-19 в Пловдив


След приключване на аутопсията на 84-годишната жена, приета в кардиологията на МБАЛ "Св. Мина", която е починала от вирусна пневмония, проба от нея е изпратена за изследване в София. Засега информация за това, дали тя е била с коронавирус, все още няма, уточниха от Инфекциозна клиника. 

Пациентка почина от инфекция в МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив, лекари се съмняват за COVID-19

Днес стана ясно, че решението на Областния медицински щаб  бившата Първа градска болница, сега - МБАЛ "Св. Мина" да бъде реорганизирана, за да поеме само леките и средно тежките случаи на болни от коронавирус пациенти, е окончателно. Тежко болните пациенти ще бъдат поети от останалите отделения в държавните и частни болници, които разполагат с интензивни отделения.

Още двама съмнителни за коронавирус пациенти в Пловдив

Според председателя на Българския лекарски съюз в Пловдив д-р Георги Кръстев и шефката на дирекция "Медицински дейности"  в РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева, бившата Първа градска болница е в добро състояние, с персонал, който е работещ и съставен от много добри специалисти. В лечебното заведение хигиенните условия са много добри, а детското отделение и хирургията са с условията на хотелска база.

Болницата разполага с необходимите медицински газове, персонал, доказал своя професионализъм през годините. Местоположението ѝ е изключително удобно, стратегическо място в центъра на града.

При необходимост, с екипите на ЦСМП ще се извозват пациентите с усложнения за белодробна вентилация в други болници, ако се нуждаят от това. В лечебното заведение има и добра кислородна инсталация, посочиха от Медицинския щаб. 

Израелка с коронавирус карала ски в Банско, минала през летището в Пловдив

До момента няма постъпили заявления за напускане на нито една медицинска сестра. Лечебното заведение разполага с 500 маски, както и с ръкавици, поясни областният управител Дани Каназирева. 

Пловдивските частни болници са обещали пълно съдействие и вече са реорганизирали свои отделения,  за пациенти с коронавирус, стана ясно днес. Изготвен е график за постъпване на такива пациенти, който е нужен на спешните медици, за да няма хаос при пренасочването на пациенти.

Ще бъде изискан и план за реорганизация на Транспортна болница, която е държавна, за да може да приема пациенти, подчерта Каназирева. По думите й лечебното заведение отговаря на необходимите изисквания за това, а е и държавно. 

Иван Гешев: Банско да бъде поставено незабавно под карантина

От Медицинския щаб ще настояват също да бъде отделена леглова база от болниците в областта – Асеновград, Първомай, Раковски и Карлово, за частично преструктуриране и отделяне на легла за подобни случаи.