Генерал Мутафчийски
Генерал Мутафчийски / БГНЕС
Пациентите с потвърден коронавирус в България нараснаха до 81. Има разширяване на точките, които са засегнати – в Ловеч един, в Перник – двама. Това стана ясно от брифинга на ген. Венцислав Мутафчийски.

Във Варна има два нови потвърдени случая на COVID-19.

Ангелкова: Спират организираните екскурзии, безотговорно е да се пътува в тази ситуация


Основно съсредоточени са в София, Плевен, Габрово, както и един пациент е под наблюдение в Лом. В Благоевград се потвърдени две положителни проби. В Плевен и Габрово няма никакво влошаване на пациентите, има даже подобрение на общото им състояние, стана ясно от думите на ген. Мутафчийски.

В София има разширяване на броя болници, в които има положителни проби. Става дума за "Софиямед", където пациентът ще остане под наблюдение. Той е с едностранна пневмония, но е в стабилно състояние. Лечебното заведение е изолирано и се извършва дезинфекция.

Има три случая със сигурност, които имат генерична връзка с Банско, уточни още председателят на Националния оперативен щаб. Служител, работещ на лифта, хазаина на англичаните и ски учител. Ски учителят от Ловеч е диагностициран с пневмония още от 10 март, а едва сега му е взета проба. Охлаждането на носоглътката поради времето прави човек много по-податлив да бъде заразен, обясни ген. Мутафчийски.

Иван Гешев: Банско да бъде поставено незабавно под карантина

По думите на Мутафчийски всички случаи са или в средно тежко състояние, или са с лека симптоматика.

По отношение на въпрос на бременни жени, децата им се раждат здрави и не са заразени с коронавирус. Мутафчийски заяви, че все пак тази коронавирусната инфекция е сравнително нова и все още няма окончателни изводи. Той обеща, че ще бъдат направени консултации с водещи специалисти от тази област. Още утре сутрин ще бъдат съобщени подробности какво се знае по този въпрос.

Предимно загиват възрастни пациенти. Смъртоносна е за хората над 60 години, за над хора над 80 г. е особено смъртоносна, уточни Мутафчийски.