Пловдивските седесари искат обединение с ДСБ
Пловдивските седесари искат обединение с ДСБ / netinfo

Новият лидер на СДС трябва да бъде консенсусна фигура, която да се приема добре и от ДСБ, и партията на Софиянски, за да работи за обединението им в нова дясна формация. Това заявиха активисти на СДС след оставката на Петър Стоянов.

Достойно е, че старите лица в политиката се оттеглят и дават път на дясното обединение, коментира градският председател на партията Николай Караиванов. Според него формата на това обединение ще изкристализира на местните избори.

Крахът на СДС на изборите бе закономерен, защото партията се е превърнала в еднолично дружество, а кампанията бе ориентирана само към избора на един човек, каза председателят на районната организация в “Северен” Александър Николов. Още преди оставката на Стоянов да стане факт, той заяви в интервю за Дарик, че на следващия Национален съвет ще поиска оттеглянето на лидера. Като мотиви Николов посочи обезличаването на сините клубове чрез промените в устава и лишаването на редовите членове от правото да избират местните ръководство, както и противопоставянето между десните формации

Областният лидер на СДС –Пловдив Йордан Бакалов е най-подходящата кандидатура за нов лидер, който да върне тежестта на сините клубове и да работи за дясното обединение, смята лидерът на районната организация в “Северен”. Мнението му споделят много от активистите на партията. Други обаче намекват, че не бива да се изключва напълно и вариант оферта за поста да получи и пловдивския кмет Иван Чомаков, въпреки че най-вероятно той ще се бори за трети мандат като градоначалник.