Пловдивчани се присъединяват към делото срещу общината за мръсния въздух
Пловдивчани се присъединяват към делото срещу общината за мръсния въздух / dariknews.bg/архив

От 23 март до 6 април е срокът, в който гражданите на Пловдив ще могат да се присъединят към Колективния иск по делото срещу Общината за мръсния въздух в града. Това стана ясно на днешното заседание в Окръжен съд Пловдив. Всеки, който е живял в града в периода 2007-2011г. има право на това, като такса за присъединяването няма и не е необходимо да се доказва увреждане, обясни адвокат Снежана Стефанова, която представлява ищците от „Асоциацията за европейска интеграция и права на човека". Между 15 и 23-и март в медиите ще бъдат разгласени и условията за участие в иска.

Колективният иск бе депозиран от „Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" и "Бизнес експертен съвет". Адвокати и бизнесмени настояват Община Пловдив да предприеме ефективни действия за опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух. Той няма материални претенции.

Според началника на правния отдел в общината Илиян Иванов има реална възможност Колективния иск да се преобразува в оценяем, ако общината и РИОСВ бъдат осъдени. Това не ни плаши, тъй като трябва да се докаже непосредствената връзка между замърсяването на въздуха и здравословното състояние на гражданите, каза още той. Над 3000 страници са документите и доказателствата в подкрепа на това, че Община Пловдив не бездейства по отношение на опазване на околната среда и чистотата на въздуха в Пловдив.

Безпрецедентно дело за чистотата на въздуха в града тръгна днес в Окръжен съд Пловдив.