/ Община Пловдив
На днешния ден се навършват 145 години от Освобождението на Пловдив от османско иго, съобщиха от Общината.

По този повод Община Пловдив организира възпоменателно тържествено честване пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина на Пловдив.

Община Пловдив

Съдбата отрежда мисията на освободител на Пловдив на Капитан Александър Петрович  Бураго, който с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, използва изненадата и завзема централната част.

Пловдив отбелязва с поклонение 145 години от Освобождението

Заедно с въоръжените отряди от българи, капитан Бураго превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. На 16 януари 1878 започва свободният летопис на Пловдив.

Слово по повод годишнината и събитията от 1878 година произнесе Стоян Иванов - директор на Регионален исторически музей, водещ бе Златко Павлов.

Община Пловдив

В официалната церемония, включваща полагане на венци и цветя на паметника на капитан Бураго участваха почетна рота, венценосци, военен духов оркестър, представители на комитет „Родолюбие“ и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Пловдив.

Община Пловдив

Строят прие генерал-майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командир на пловдивския гарнизон. Във възпоменателното честване участваха Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, Областният управител д-р Ангел Стоев, генерал-майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командир на пловдивския гарнизон, народни представители, заместник-кметовете Пламен Панов и Тодор Чонов, кметовете на район „Централен“ Георги Стаменов, на „Северен“ Стоян Алексиев, на „Западен“ Димитър Колев, общински съветници, представители на общинската администрация, политически партии и обществени организации, медии и граждани.

Церемонията завърши с изпълнение на химна на България” и “Ботев Марш”.