/ Община Пловдив
„Обсъждаме с  проф. Александър Чирков неговата идея за изграждане на нов кардиологичен център в Пловдив“. Това съобщи кметът Здравко Димитров на пресконференция, на която беше представен световно известният кардиолог, който от днес е консултант в общинската болница „Св. Мина“, съобщиха от Общината.

"Проектът на проф. Чирков предвижда да бъде изградена болница и център за продължаващо обучение на лекари и медицински специалисти на терен от 12 декара, които евентуално могат да бъдат част от двора на  Белодробна болница", обясни кметът.

Той бе  категоричен, че  болница „Димитър Кудоглу“ няма да се събаря и ще бъде възстановена. Проектът на проф. Чирков е на стойност 50 млн. евро като за него са привлечени инвестиции от частни фондове и има подкрепата на европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Връчиха сертификат за инвестиция на компания за близо 30 млн. лв. край Пловдив

От днес светилото в кардиологията проф. Чирков вече приема пациенти в МБАЛ „Св. Мина“ като част от плана за оздравяване на болницата. Той сподели, че е избрал общинската болница, защото вижда голям потенциал в нея и екипа й.

„Искам да благодаря на проф. Петров и чрез него на всичките 220 медицински служители, които работят в „Св. Мина“ за отношението им. Ние поехме ангажимент и още в началото казахме, че тази болница няма да бъде закрита и аз и моят екип ще направим всичко възможно да заработи нормално, както работят частните. Общинските лечебни заведения няма да им отстъпват по нищо. Няма да спрем дотук“.

Община Пловдив

Това заяви още кметът Здравко Димитров като подчерта, че от 10 години насам болницата за първи път е на печалба от 47 хил. лв. за първото шестмесечие и вече е измъква от финансовия колапс.

„Предприели сме действия за увеличаване на лимита на здравната каса, от 311 на 450 хиляди лв. и той се изпълнява, но нямаме здравни пътеки и все още не се заплаща“, обясни директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов.

„Община Пловдив и дирекция „Здравеопазване“  проявиха твърдата воля МБАЛ „Св. Мина“ да бъде спасена, за което благодаря. За мен беше тежко да гледам здравното заведение, в което съм израснал като специалист, да загива бавно и мъчително. 

Нашата голяма задача сега е да си върнем статута на университетска болница и да бъдем сред водещите здравни заведения в града“, заяви проф. Петров.