Пловдив чества 131-та годишнина от Съединението на България
Пловдив чества 131-та годишнина от Съединението на България / Дарик радио Пловдив, архив

С богата програма Пловдив чества днес 131-та годишнина от Съединението на България и отбелязването на празника на града.

6-ти септември започва с традиционния Международен мемориален маратон, който тръгва от 9.30 часа от град  Съединение и приключва на едноименния пловдивския площад с награждаване на победителите в 12.00 часа.

В 10 часа Пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествен молебен в катедралния храм  „Света Богородица”. По-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и паметната плоча на майор Рачо Николов до Римския стадион.

От 12.30 часа на площад „Стефан Стамболов“ започва концерт на  „Биг Бенд Пловдив”.

Следобед на площад „Стефан Стамболов“ ще се състои празничен концерт, след което от 19.00 часа е възстановката  на събитията от 6 септември 1885 година, представена от  комитет „Родолюбие”.

В музея на Съединението, непосредствено преди кулминацията на празника, ще бъде открита изложбата „Пловдив по пътя към модерния свят“, посветена на историята на града от Освобождението през 1878 г. до втората половина на XX в.

Тържествената заря-проверка започва от 20.30 часа на площад ”Съединение”.