паркомясто
паркомясто / Искра Койчева, Дарик Пловдив, архив
До тук се стигна, след като в края на януари Административният съд в Пловдив отхвърли общинската наредба за отдаването на паркоместата в междублоковите пространства под наем срещу 20 лв. на месец
Паркирането пред  домовете в Пловдив срещу 20 лева на месец влиза отново за гласуване в ОбС на града. До тук се стигна, след като в края на януари Административният съд в града под тепетата отхвърли общинската наредба за отдаването на паркоместата в междублоковите пространства, приета миналата година с одобрението на местния парламент.  Веднага след това документът беше атакуван в съда от екскмета и настоящ депутат Славчо Атанасов.

Според магистратите, общинската администрация не е изпълнила задължението си за публикуване на проекта и мотивите за наредбата в предвидения от закона срок от 30 дни.

Освен това, в наредбата липсват каквито и да е конкретни мотиви за необходимостта от приемане на измененията, не е е обсъден въпросът за това какви финансови и други средства са необходими за прилагането на промените, липсва и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз, пише още в решението на Административния съд.

От Община Пловдив заявиха тогава, че ще обжалват, а шефът на дирекция "Правна" Илиан Иванов обясни, че докато няма влязъл в сила окончателен съдебен акт, то решението на ОбС по отношение на наредбата е в сила.

Очаква се на сесията си в четвъртък местният парламент да коригира спорните текстове в документа.