паркиране
паркиране / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Пловдивският Административен съд отхвърли общинската Наредба за паркиране пред срещу 20 лева на месец пред блоковете. Отдаването на паркоместата в междублоковите пространства в Пловдив под наем срещу 20 лева на месец беше прието миналата година от ОбС на града. Веднага след това то беше атакувано в съда от екскмета и настоящ депутат Славчо Атанасов.
 
Решението на магистратите за отмяна на Наредбата е от вчера. Според съда, не е изпълнено задължението за публикуване на проекта, ведно с мотивите към него по предвидения в закона ред от 30 дни. Документът е публикувана на интернет-страницата на Община Пловдив на 28.09.2017 г. като на същата дата от 09:00 ч. е проведено и заседанието на Общинския съвет.
 
Освен това, липсват каквито и да е конкретни мотиви за необходимостта от приемане на измененията в Наредбата, не е е обсъден въпросът за това какви финансови и други средства са необходими за прилагането на промените, липсва и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз, пише още в решението на Административния съд.
 
Решението на магистратите подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред ВАС.
 
От Община Пловдив заявиха, че ще обжалват. Шефът на дирекция "Правна" Илиан Иванов обясни, че докато няма влязъл в сила окончателен съдебен акт, то решението на ОбС е в сила.