След два часа дебати: плащаме 15 лв. наем за паркомясто пред блока
След два часа дебати: плащаме 15 лв. наем за паркомясто пред блока / netinfo
15 лв. наем за паркомясто пред блока прие ОбС на Пловдив
86041
15 лв. наем за паркомясто пред блока прие ОбС на Пловдив
  • 15 лв. наем за паркомясто пред блока прие ОбС на Пловдив

Паркоместата в междублоковите пространства в Пловдив да бъдат отдавани под наем срещу 15 лева на месец гласуваха на днешната сесия общинските съветници на Пловдив. Предложението беше прието след повече от два часа дебатиране с 29 гласа "за", 11 "против" и 5 "въздържал се".

Местата, които ще бъдат определени преди това от районните администрации, ще бъдат разигравани на търг, ако за тях се появят много кандидати.

Новите условия са част от политиката на Община Пловдив за премахване на всички гаражи в града до 2019-та година, подчерта отново кметът Иван Тотев.

По думите му, особено в контекста на домакинството на европейска столица на културата през 2019 е много е важно Пловдив да бъде облагороден и олющените и надраскани метални клетки да не загрозяват градската визия.

"Освен това, паркоместата от 8 000 в момента ще се увеличат до 11 000", коментира още той.

Според промените в общинската наредба, разрешението за ползване на общинска собственост за паркиране на автомобил без поставяне на гараж ще се издава от главния архитект на районните администрации.

Желаещите да участват в търговете ще трябва да приготвят заявление по образец до кмета на съответния район, копие от документ за собственост или договор за наем за самостоятелен обект, разположен в съответния урегулиран поземлен имот, копие от служебния талон на автомобила и нотариално заверено пълномощно, изискващи се в случаите, когато заявлението не се подава лично.

Обмисля се контролът върху използването на паркоместата да бъде посредством дежурен „паяк“, поставяне на табели с регистрационния номер на автомобила, както и монтирането на заключващи устройства, посочи още кметът на Пловдив Иван Тотев.

На местата, където ще започне изпълнението на общинската наредба, собствениците или ползвателите на гаражи ще бъдат предварително уведомени.

След това ще се пристъпи към облагородяване на зоната и оформянето на паркоместа.