Празник на Пазарджик
Празник на Пазарджик / netinfo

Пазарджик отбелязва традиционния Празник на града за 32-ри път днес – в деня на светите равноапостоли Константин и Елена. Програмата, организирана от местната община, включва богата палитра от събития, които ще продължат от сутринта до късно вечерта.

Различното тази година е, че общинските съветници обявиха деня на празника за неприсъствен за всички жители на общината. Така днес държавните и общинските институции няма да работят. От Областната инспекция по труда пък направиха специално съобщение, че в частния сектор денят също е неработен и са задължени да се съобразят с решението. Ако по някаква причина се налага да се работи, на ангажираните служители трябва да се изплатят със 75% по-високи надници, според изискванията на Кодекса на труда за извънредна работа в почивен или неприсъствен ден като днешния. Инспекцията също няма да работи днес, но ще има дежурни за приемане на сигнали по този повод и извършване на проверки.

празник на Пазарджик плакат
netinfo

Празничната програма ще започне с тържествена литургия, водена от Пловдивския митрополит Николай, в църквата „Св. св. Константин и Елена” от 8.00 ч., откъдето литийно шествие ще се отправи към централния площад.

Тържествената част е от 11.00 часа, когато кметът Тодор Попов ще издигне флага на Пазарджик под звуците на химна на града и ще поздрави жителите и гостите на празника. Традиционно след това ще бъде обявено името на първото новородено в празничния ден, което ще стане част от семейството на Децата на Пазарджик. Всички те ще получат очакваните подаръци. Празничният дневен концерт ще е с участието на артистите от Националния фолклорен ансамбъл на Македония „Танец”.

Детски пленери по рисуване, демонстрации на атрактивни спортове, концерт на хорови състави от града ще допълнят празничното  настроение.

Рисунка на Часовниковата кула на единайсетокласничката на СОУ „Георги Брегов” Катрин Малинова тази година стана лице на поканите за празника на града.

Сред гостите на празника са и представители на администрацията на побратимения на Пазарджик град Ставропол, Русия и детска делегация.

Момичетата от „4-MAGIC”, добили популярност от Х-Фактор, Йонислав Йотов-Тото и Лъчезар Евтимов от „СкандаУ” и рок легендите от група „Ахат” ще участват във вечерния концерт за Празника на Пазарджик на 21 май. Концертът ще е от 20:00 часа на площад „Константин Величков”.

Празникът на Пазарджик се отбелязва от 1930 година по решение на Татарпазарджишкия градски съвет в деня на светите равноапостоли Константин и Елена. Честването му е прекъснато през 1944 г., но през 1987-ма е възстановено, а от 2001 г. отново се отбелязва на 21 май.