Паспортна служба ще работи извънредно заради евроизборите
Паспортна служба ще работи извънредно заради евроизборите / netinfo
Звената за издаване на документи за самоличност ще работят с увеличено натоварване в седмицата преди изборите и на пълен работен ден на 19 и 20 май, съобщиха от пресцентъра на полицията. Ръководството на МВР е разпоредило на звената “Български документи за самоличност” към дирекциите на полицията в страната да съдействат на всички български граждани, които желаят да упражнят правото си да гласуват, но са изгубили своите лични карти.

В седмицата преди изборите е създадена необходимата организация, за да могат да упражнят правото си на глас гражданите с изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и валидни лични /зелени/ паспорти, както и на тези, чиито заявления за издаване на лична карта са в процес на обработка. На тези граждани ще се издават временните удостоверения за гласуване. За тази цел гражданите трябва да подадат лично молба в Областна Дирекция на Полицията или РПУ от 15 май /вторник/ до 15 часа на 20 май/неделя/.

От 15 до 17 часа в изборния ден молби могат да се подават само в Областната дирекция на полицията. Удостоверенията се издават след подаване на заявление за издаване на лична карта по постоянен адрес на заявителя. Това се отнася и за гражданите, които са родени до 31 декември 1931 г. Включително и до момента не са подменили зеления си паспорт с лична карта. Същото изискване е валидно за учениците и студентите, пожелали да гласуват в избирателна секция в населеното място, където се обучават, когато то е различно от населеното място по постоянния им адрес. Удостоверения може да се издават независимо от обявения постоянен и настоящ адрес, след подадено и регистрирано заявление за издаване на лична карта, което се отразява в централизираната информационна система за документи за самоличност на МВР. Молби за издаването на такива удостоверения, придружени с друг валиден документ – паспорт, свидетелство за управление на МПС, удостоверение за раждане и др., ще се приемат в рамките на работния ден от 15 до 19 май и до 15 часа на 20 май. Когато на гражданина не е бил издаван нов български документ за самоличност, към молбата трябва да се приложат две снимки. Удостоверението е с валидност до приключването на изборния ден и се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия. Удостоверения за обявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.