т
т / Gulliver/Getty Images

Общински лидер на една от политическите организации в Пазарджишко е публикувал агитационни постинги във Фейсбук днес, в деня за размисъл. В предишните дни пък е разпространил карикатура, изобразяваща как човече с името на неговата партия изритва от пределите на страната друго – образ на конкурентна партия, тоест, насаждаща омраза.

Сигналът за тези нарушения е подаден устно по телефона в Районната избирателна комисия (РИК) в Пазарджик, съобщи говорителят й Стойко Власев. Направена е проверка и тя показва, че подадената информация е достоверна. Публикациите са в групата на цитираната политическа сила, както и в групи на хора от общината, за която отговаря въпросният лидер. Съдържат реквизити на агитация – номера на бюлетината, както и призиви да се гласува с тази бюлетина.

От комисията обаче твърдят, че не могат да санкционират нарушителя заради пропуски в Изборния кодекс – в него не била упомената изрична забрана за агитация в деня за размисъл във Фейсбук или която и да било социална мрежа.