Специален влак с парен локомотив
Специален влак с парен локомотив / снимка: Тина Соколова
Атракционен влак, теглен от парен локомотив и включващ в състава си вагони, в които са се возили цар Борис III, царица Йоанна и Тодор Живков, ще пътува по линията София-Пловдив-Карлово, информират от БДЖ.

Начело на композицията ще бъде легендарната машина 05.01. Тя потегля в 9.55 ч. от столицата, в Септември ще пристигне в 12.07 ч., в Пазарджик - в 12.30 ч., в Пловдив - в 13.20 ч.

Решилите да се възползват от шанса да се повозят на ретро влака могат да видят отвътре вагонът на Негово величество, личният вагон-салон на съпругата му от царската композиция „Корона експрес“, както и правителствения влак от 80-те „Витоша експрес“ с целия им старинен и запазен в автентичен вид блясък.

Вагоните от „Корона експрес“ са били предназначени за официалните пътувания на цар Борис III и неговото семейство. Това са вагон-салони и специализирани вагони с разнообразно функционално предназначение.

Трите вагон-салона от композицията с номера 050, 051 и 052 са ползвани съответно от цар Борис III, царица Йоанна и принц Кирил. Произведени са през 1938-1939 г. в Германия. Във всеки един от тях има апартамент, спални кабини и баня. С луксозното си обзавеждане и съвършени за времето си динамично-ходови качества, те осигуряват висок комфорт при пътуването.

Запазен е и специалният вагон, в който са пътували комунистическият лидер Тодор Живков и членовете на Политбюро на БКП.

Парният локомотив 05.01 е произведен през 1941 г. в Германия от локомотивната фабрика Frid. KRUPP AG - Essen. Той е представител на нашите най-бързи парни локомотиви, от малобройната серия 05 (само 5 единици).

Използван е за пътнически превози до 1970 г., после е оставен като резерв в депото в Стара Загора, а през 1976-а е бракуван. Три години по-късно е обявен за част от локомотивната музейна колекция на БДЖ. През 2002 г. е закаран в София, а през 2010-а е възстановен и след проведени изпитания е пуснат отново в движение, вече като атракционна машина.

Воаяжът е едно от събитията за 130 години от създаването на БДЖ.