Отровни змии, скорпиони и тарантули в Природонаучния музей (СНИМКИ)
Отровни змии, скорпиони и тарантули в Природонаучния музей (СНИМКИ) / снимки:Виктор Кадири/ Дарик Пловдив

Отровни змии, тарантули и скорпиони посрещнаха първите гости на обновения Природонаучен музей, който отвори врати днес в Пловдив. Церемонията започна в 11.00 със спектакъл на децата от ЦДГ „Буратино“ и „Малкия принц“.

Посетителите ще могат да видят временна експозиция, включваща дигиталния планетариумтерариума, както и сладководен и морски аквариум.

Отровни змии скорпиони и тарантули в Природонаучния музей (СНИМКИ)
netinfo

Музеят отваря врати след мащабен ремонт, осъществен със средства, отпуснати целево от общинския бюджет в размер на почти 2 милиона лева.

Куполът на дигиталния планетариум е с диаметър 8 метра, с 50 седящи места, които ще пренасят хората в реална обстановка –  природата, космоса и на други места. На по-късен етап посетителите ще могат да видят и жив двуметров крокодил, който е една от най-новите атракции в музея.

Отровни змии скорпиони и тарантули в Природонаучния музей (СНИМКИ)
netinfo

На последния етаж, който още няма да бъде отворен, се изгражда джунгла с живи пеперуди. Тя ще се намира в куполна зала с диаметър 11 на 8 метра.

В музея ще могат да се видят и легендарната анаконда, която е най-голямата препарирана змия в Европа. Освен влечугото на витрините ще бъдат изложени и най-голямата мечка на Балканския полуостров, с размери 2.45 метра, и европейски бизон (зубър), за чието препариране се търсят пари.

Отровни змии скорпиони и тарантули в Природонаучния музей (СНИМКИ)
netinfo

Входът за възрастни за аквариума и терариума ще бъде на цена от 4 лева, учениците и студентите ще плащат по 2 лева, за децата на възраст между 3 и 7 години, цената е 1 лев. Отделно са предвидени и намаления за посещения на групи.

За Планетариума цените са, както следва : възрастни - 10 лева. учениците и студентите - 7 лева,  децата до 7 години - 3 лева.

От музея препоръчват за големи групи резервации да се правят предварително на тел: 032/ 633 096