Отново джаз фестивал под звездите на връх Перелик
Отново джаз фестивал под звездите на връх Перелик / fest-bg

За 11-ти пореден път ще се проведе „Перелик Еко Джаз Фест". Фестивалът се провежда на над 2000 м надморска височина на връх Перелик, в полите на Родопите. Той се случва ежегодно в последната седмица на юли, като тази година има участници от Сърбия, САЩ, Франция и България. Вече е изградена сцената, която се огражда с повече от 4 000 бали слама и на нея ще участват български и чуждестранни певци и музиканти от цял свят, които представят обработки на популярни родопски народни песни и авторска музика.

Идеята на фестивала, който се провежда в района на “Къщата на Мечките” е за максималното единение между артисти и публика с естествената природна среда, а входът е свободен за всеки фен на джаз музиката. За осветление се използват лагерни огньове и свещи. Електричеството се ползва само за инструментите и озвучаването на музикантите.

Отново джаз фестивал под звездите на връх Перелик
netinfo
Събитието е в събота вечерта, като има осигурен и транспорт до връх Перелик от Смолян. Бусовете тръгват в 17:00, 18:00 и 19:00ч. пред храм „Св. Висарион Смоленски” и обратно от връх Перелик в 23:00, 24:00 и 1:00 часа. Цената на билета в едната посока е 4 лв.

За 11-годишната си история фестивалът изминава дълъг път на развитие. Ежегодно той се посещава от посланиците на САЩ, Ирландия, Италия, Швеция, Полша, Норвегия, Южна Африка, Индия, Армения, Грузия, Мароко, Алжир, Судан, Аржентина, Турция и още много други.

Джаз фестът е най-големият летен музикален форум в Южна България, който се превърна в значим за много посетители от България и Европа. Миналогодишният "Перелик Еко Джаз Фест" бе посетен от над 4600 човека. Изданието на фестивала тази година е под патронажа на Негово превъзходителство посланика на САЩ Ерик Рубин.