Откриват велосезона на 10 април
Откриват велосезона на 10 април / netinfo

С две паралелни велошествия в Пловдив и София на 10 април ще бъде даден старт на кампанията "Аз карам велосипед – последвай ме и ти". Целта на инициативата е насърчаване на колоезденето в градска среда и популяризиране на здравословния начин на живот и придвижване.

Министърът на спорта Красен Кралев, кметът на Пловдив Иван Тотев и двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов ще поведат велошествието по улиците на Пловдив, което ще започне в 11 часа на площад "Съединение". Финалът на проявата ще бъде на Гребната база, където ще се проведе и традиционната томбола с награди за най-добрите велосипедисти.

„Тази година се различава от предишните по това, че Пловдив разполага с веломрежа, която дава възможност за безопасно каране. Аз ще бъда с новото си зелено колело”, каза кметът на града Иван Тотев при обявяването на кампанията.

Откриват велосезона на 10 април
netinfo
”Изпълнихме приетата преди шест години стратегия „2010-2020”.  Работим по плана за следващото десетилетие. Очакваме до края на годината веломрежата да се увеличи от настоящите 48 до 60 километра” добави градоначалникът.

През месец април и май, жителите на пет български града ще имат възможността да посетят фотоизложби на лицата на кампанията. По същото време любителите на активния начин на живот ще могат да се включат в безплатен тест-райд на велосипеди, които ще се проведат в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Велошествието се организира от Община Пловдив, велосипеди „Sprint” и Дарик радио.

Откриват велосезона на 10 април
netinfo