Откриват събора „Хаберлея 2010” под патронажа на Бойко Борисов
Откриват събора „Хаберлея 2010” под патронажа на Бойко Борисов / снимка: Кирил Кирилов/ dariknews.bg

Събор на родопското земеделие и животновъдство, фолклорно наследство и киноложко богатство - „Хаберлея 2010", ще се проведе на Смолянските езера. Тридневният форум е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, Министерството на земеделието и храните и Областния управител Стефан Стайков. Премиерът се очаква да се присъедини на втория ден от събора.

Събитието е съвместна проява на евродепутатите и смолянските народни представители на ПП ГЕРБ, Международния киноложки съюз и Български републикански киноложки съюз.

Форумът ще стартира в 15 часа със семинар на тема "Възможности и перспективи за развитие на планинското земеделие и животновъдство". Официалното откриване е в 19 часа с гайдарски състав "Орфикус" и оркестър "Перелик". Утре от 10 часа е първата част на международната киноложка изложба за купата на евродепутатите от ГЕРБ, с дефилиране на кучета от Испания, Украйна, Молдова, Русия и България.

Младежки фолклорен фестивал "Родопейци", с водещ Веселина Бабаджанкова, ще започне в 12 часа. В него участие ще вземат млади таланти от цялата област. Втората част на киноложката изложба ще започне в 17 часа. Вечерта ще има народно веселие, като за доброто настроение на родопчани ще се погрижат известният български шоумен Димитър Туджаров - Шкумбата и оркестър "Рожен".

В събота ще се раздаде курбан за здраве и благоденствие на всички родопчани. Киноложката изложба за купата на Областния управител ще бъде от 11 часа в неделя.