Пловдив чества 133 години от Съединението
Пловдив чества 133 години от Съединението / netinfo
Съединението на България
98704
Съединението на България
  • Съединението на България
133-ата годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде отбелязана тържествено в цялата страна.

По традиция кулминацията на честванията са в Пловдив. Те започват в 9.30 часа в града със старт на 43-ия Международен мемориален маратон „Съединение“. Той ще тръгне от град Съединение, а финалът ще е в Пловдив на едноименния площад.
 
От 10.00 часа в катедралния храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов, а в 11.30 часа – пред паметната плоча на майор Райчо Николов.
 
Тържествата продължават в 12.00 часа на площад „Стефан Стамболов“ с празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солист.
 
На площад „Централен“, пред Военния клуб, в 18,30 часа е възстановката на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“. Половин час по-късно на площад „Стефан Стамболов“ концерт ще изнесат Студентска музикална формация „Жарава“ към ПУ „Паисий Хилендарски“.
 
 В 19.45 часа в Музея на Съединението ще бъде открита изложбата „Пловдив в културната история на България“, а от 20.30 часа на площад „Съединение“ е тържествената заря-проверка, след която слово ще произнесе президентът на Република България ген. Румен Радев. Движението по бул. "6 ти септември" в участъка от бул. "Цар Борис III Обединител" до бул. "Руски" ще бъде спряно за движение на МПС от 18.00 до приключване на събитието. В тържествената заря проверка ще участват представителни блокове от 68-ма бригада „Специални сили“, Сухопътните войски, авиобазите Граф Игнатиево и Крумово, Представителният духов оркестър на ВВС. Ще присъства началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.
 
В Деня на Съединението представителни военни подразделения ще участват в събития в цялата страна.
 
В Ямбол военнослужещи ще вземат участие в ритуал по издигане на националното знаме и шествие до Паметника на героите, загинали за националното освобождение. Представителен блок от авиобаза Безмер ще участва в тържествена проверка (заря) в града.
 
В Плевен с участието на представителни подразделения от гарнизон Плевен ще се проведе тържествена церемония пред паметника на загиналите от 4-и пехотен Плевенски полк в Сръбско-българската война в градската градина, а в Горна Оряховица с почетен караул и поднасяне на венци и цветя ще се чества празника пред „Паметния знак на загиналите във войните“. Военнослужещите от гарнизон Шумен пък ще поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци.
 
Във Варна, Бургас, Хасково и Чирпан ще се състоят тържествени ритуали по издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя.
 
Военнослужещи от ВМС ще вземат участие и на утре, 7 септември, в Добрич в проявите по случай 102-ата годишнина от Добруджанската епопея. На 7 септември от 10.00 ч Представителният духов оркестър, почетен караул и венценосци от ВМС ще участват във военен ритуал, отдаване на почит, полагане на венци и цветя и отслужване на панихида в памет на загиналите войни пред паметника на генерал Иван Колев – Освободителя на Добруджа.