От РЗИ успокояват: По-топлото време не влияе на разпространението на грипа
От РЗИ успокояват: По-топлото време не влияе на разпространението на грипа / Снимка: Диляна Петрова, Дарик радио Пловдив

По-топлото време не влияе на по-бързото разпространение на грип, успокои директорът на Дирекция "Надзор над заразните болести" към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Моника Троянчева.

Тя уточни, че не съществува зависимост между топлото време за сезона и настопването на грипната вълна като единствено има значение индивидуалният имунитет и нивото на лична хигиена.

Д-р Троянчева препоръча да избягваме места, където има струпване на хора и често да мием ръцете си, особено когато сме навън.

Към този момент епидемичната обстановка в Пловдив и областта е спокойна със заболеваемост 87,10 на 10 хиляди души. За съпоставка, за предходната седмица тя бе 75,41 на 10 хил. души, които стойности според здравния експерт са нормални за сезона.

Въпреки това, тя съветва, ако усетим типичните симптоми на грип като висока температура, отпадналост, главоболие и мускулни болки, да си останем вкъщи, но да не прибягваме към самолечение, а да потърсим личния си лекар.