Окръжният прокурор на Пловдив предлага как да стане промяната в скандалната поправка на НК
Окръжният прокурор на Пловдив предлага как да стане промяната в скандалната поправка на НК / netinfo

С промяна на две букви и една цифра може да бъде извършена промяна на скандлания член 155, алинея 4 и 5 от Наказателния кодекс, каза по Дарик радио окръжният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов.

Той предалага да отпадне дописаната тихомълком от законодателя алинея 4 и да бъде заменена с текста “деянията по предходната алинея”.Така според Атанасов всичко ще си дойде на мястото, тоест квалифицираните престъпления ще се накажат, а основните текстове ще си останат с по- ниски наказания. Няма да има никакво противоречие, нито брожение между съдии и прокурори и ще бъде избегната опасността от противоречиво прилагане на в практиката на тези текстове.

При евентуална промяна на скандалната поправка на Наказателният кодекс и влизането й в сила рапърът Ванко1, който пръв се възползва от изнението, няма да бъде върнат в затвора и няма да бъде подведен под отговорност по новия текст, каза окръжният прокурор на Пловдив. Това е така защото за извършителят се прилага този закон, който е бил в сила по време на извършване на деянието, освен ако последва друг по- лек закон. В случая с Ванко1 рапърът се е възползвал от поправката и ще носи по- лекото наказание, каза Андрей Атанасов.