Огледи в домовете на жалващите се от полицейско насилие роми
Огледи в домовете на жалващите се от полицейско насилие роми / Фотография : Виктор Кадири
Екипи от военни следователи и прокурори ще направят огледи на място в домовете в блока на ул. “Сокол” 9 в Столипиново, които се оплакаха от полицейски произвол в петък вечерта. Огледите са в рамките на образуваната днес от Военно-окръжната прокуратура в Пловдив предварителна проверка, която трябва да изясни дали униформени от Шесто РПУ и СПООР са използвали неправомерно сила, обясни заместник-началникът на прокурорите под пагон полк. Максим Караджов. Жителите на блок 4001 твърдят, че полицаите са чупили покъщнината им и са биели наред при издирването на пияните роми, нападнали по-рано автопатрул и потрошили колата му.

Полк. Караджов подчерта, че прокурорската проверка е резултат от самосезиране, а не от жалба, въпреки заканите на ромите да подадат колективен сигнал за злоупотреба със сила и нанасяне на средни телесни повреди.

Трима военни следователи ще работят по изясняване на случая заедно с военните прокурори. Те ще проведат разпити на пострадалите на място в блока. Огледите ще бъдат извършени до 2-3 дни, тъй като има опасност отдавна потрошена и изхвърлена покъщнина да бъде вкарана в домовете и представена като резултат от полицейската акция, обясниха от Военно-окръжната прокуратура.

Прокурорите и следователите под пагон ще снемат обяснения от всички участници в полицейската акция, от ръководството на полицията ще бъдат изискани и всички доклади, които униформените вече са написали по случая.

Очаква се днес да започне и разпоредената от главния секретар на МВР проверка на действията на полицаите от Шесто РПУ.