Орфеев венец
Орфеев венец / Дарик архив
Най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната – „Алея на книгата“, се открива тази вечер в Пловдив от 18.00 часа от община Пловдив, Асоциация „Българска книга“ и издателство „Жанет 45“. Ще бъде представена изложбата „Радост, тъга и надежда – илюстрации за детски книги от български художници“ с куратор Антон Стайков. Откриването е със специалното музикално участие на Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев.
 
За първи път по време на пловдивската Алея ще бъде организиран и литературен кът, в който ще се проведат част от фестивалните събития на литературния фестивал „Пловдив чете“. Освен него, на площад „Централен“ (пред Пощата) ще бъдат разположени 14 шатри, които ще представят близо 40 издателства пред пловдивчани и гостите на града, а шатра 1 както винаги е запазена за издателстватата под тепетата.
 
Два часа по-късно – от 20.00 часа, е официалното откриване на 16 издание на форума „Пловдив чете“. Традиционно събитието се провежда на Античния театър с вход свободен. Приветствено слово ще произнесат министърът на културата Боил Банов, кметът Иван Тотев и основателят на фестивала Божана Апостолова.
 
Вечерта ще бъде открита с изпълнения на Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ към ОДК-Пловдив с ръководител Венцислава Еленска.
 
По-късно тържествено ще бъдат връчени отличията „Орфеев венец“ – за високи постижения в съвременната поезия, и „Златна четка“ – за най-добро художествено оформление на книга.
 
Специални гости на вечерта са музикантите Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански от група „Фондацията“.