Обвиняват бившия кмет на Родопи за 4 престъпления
Обвиняват бившия кмет на Родопи за 4 престъпления / снимка: dariknews.bg
Обвиняват бившия кмет на "Родопи" за 4 престъпления
77472
Обвиняват бившия кмет на "Родопи" за 4 престъпления
  • Обвиняват бившия кмет на "Родопи" за 4 престъпления

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу бившия кмет на община „Родопи“ Йордан Шишков, съобщи за Дарик говорителят на прокуратурата Галина Андреева.

Шишков е обвинен в 4 престъпления – длъжностно престъпление, безстопанственост, съзнателно сключване на неизгодни сделки, неправомерно разходване на бюджетни средства. Обвиненията засягат периода 2007 – 2011 г. , като общият размер на нанесените вреди е близо 1,5 милиона лева. (Чуйте думите на прокурор Андреева в прикачения файл)

В един от случаите става дума за неспазване на Закона за обществените поръчки за възлагане на ремонт на пътища в селата Брани поле и Цалапица. Ремонтите не са били реализирани в пълен обем или въобще не са били извършени, но са заплатени. В друг случай при реконструкцията на пътя Дедево – Равнища е бил сключен договор под условие за високи неустойки – за евентуално осигуряване на финансиране, което не се е сбъднало, но договорът не е бил развален и неустойките по него са били изплатени. В други случаи се касае за нецелево разходване на средства за изграждане на канализации в селата Брани поле и Белащица, както и за нецелево разходване на средства, събрани от такса „битови отпадъци“.

Най-тежкото наказание, предвидено от закона, само по едно от повдигнатите обвинения е от 1 до 8 години затвор и лишаване от права.

Бившият кмет Йордан Шишков от БСП (на снимката долу) управляваше 2 мандата община "Родопи" до 2011 година.

Обвиняват бившия кмет на "Родопи" за 4 престъпления
netinfo