/ БГНЕС
Съдът гледа мярката на деветимата задържани за побоя над деца, трениращи гребане
Обвинения за закани за убийство получиха част от биячите в Асеновград
94104
Обвинения за закани за убийство получиха част от биячите в Асеновград
  • Обвинения за закани за убийство получиха част от биячите в Асеновград
Две нови обвинения има повдигнати спрямо задържаните девет души след сблъсъците в Асеновград от понеделник, когато гребци и техните родители са влезли в конфликт с група роми.

Обвиненията спрямо всеки от задържаните са персонални и по-тежките от тях ще бъдат за закани за убийство и за нанасяне на средна телесна повреда, съобщи в Асеновград окръжният прокурор Румен Попов. Той уточни, че ако обвиненията срещу тях се докажат ги очакват от 5 до 6 години затвор. Окръжният прокурор Румен Попов призова още веднъж хората да не се поддават на провокации.

Протест в Асеновград заради побой над гребци (СНИМКИ)

БГНЕС

Районният съд в Асеновград гледа мерките на деветимата задържани - всички те са с асеновградска адресна регистрация. Съдът ще реши дали да остави за постоянно в ареста задържаните за побоя над ученици, треньори и родители в Асеновград преди броени дни. От Окръжната прокуратура в Пловдив обявиха, че ще поискат на нападателите да бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Адвокат Красимир Елдъров, който представлява трима от обвиняемите, заяви, че бити са били и неговите клиенти. Те имали видими белези от тежък побой. По настояване на адвокати в залата влязоха и по един близък на всеки един от обвиняемите. Самите те бяха с маски, тъй като в ареста имало инфекция от морбили.

Роднините на задържаните роми заявиха, че ги е „страх от народа”, след като започнали протестите в града.
„Никой не е убит, никой не е заколен… искаме да си живеем, както преди – в мир”, заяви една от майката на задържаните.

Втори ден протести в Асеновград, напрежението ескалира (ВИДЕО/СНИМКИ)

Междувременно напрежението в града не стихва. Снощи там се проведе вторият пореден протест с искане за най-сурови наказания за биячите. Няколко хиляди души се събраха в центъра на града. Стигна се и до сблъсъци с полицията.

БГНЕС

Този път недоволните опитаха да щурмуват ромската махала. Няколко от участниците в протеста снощи се оплакаха от полицейско насилие. Свидетели разказаха, че четирима души били удряни с палки от служители на жандармерията.

Политици коментираха побоя над гребци до язовир край Асеновград

Директорът на ОД на МВР-Пловдив комисар Атанас Илков отрече да е упражнявано насилие от униформени върху протестиращи. Той каза още, че имало група хора, които се опитвали да провокират полицаите. Двама от тях били предупредени с протокол и освободени. Той добави, че няма данни за членове от футболни агитки от Пловдив, които да са се включили в снощния протест, нито пък за подкрепления към ромите от махалите в Пловдив и Пазарджик.

БГНЕС

Междувременно кметът на Асеновград Емил Караиванов съобщи, че голяма част от незаконно пребиваващите в ромската махала вече са изселени оттам.

Жители на града подготвят протест и довечера.

БГНЕС