/ БГНЕС, архив
Политици от различни парламентарни групи коментираха пред журналисти в Народното събрание конфликта от 26 юни на язовир край Асеновград, при който група роми от местната махала нападнаха деца от местния отбор по кану-каяк.

Прокуратурата иска постоянен арест за биячите от Асеновград
 
Според Емил Христов от ГЕРБ и Славчо Велков от БСП конфликтът не е на етническа основа, а по-скоро е криминален инцидент. Йордан Цонев от ДПС смята, че агресивният език на националистите поражда агресия у тези, към които е насочен. Според Юлиан Ангелов от Обединените патриоти е очевидно, че проблемът е между "цигани и българи" и е крайно време партиите да не показват само колко са толерантни, а да назовават проблемите с истинските им имена. Стефан Августинов от "Воля" призова да не се създава напрежение, което може да прерасне в етническо.
 
"Това не е етнически конфликт и не можем да го слагаме в тази графа. Това е елемент от битовата престъпност", заяви Емил Христов от ГЕРБ. Според него агресията е зачестила навсякъде - от училището до улицата, и трябва всички заедно да работят за овладяването й. "Не може всичко да решаваме чрез агресия", подчерта той. По думите му напрежението в Асеновград е овладяно благодарение на своевременната намеса на полицията.

Родители на битите млади гребци: Искаме по-силна полиция!
 
"На много хора им се иска напрежението в Асеновград да е етническо, но то е напрежение между различни социални групи", коментира Славчо Велков от БСП. "Това не е напрежение на етническа основа, поводът е криминален, български граждани нападат български граждани, независимо към коя социална група принадлежат", посочи той. Важното е да бъде овладяно това огнище на напрежение, засега това се прави, каза още Велков.
 
"Осъждаме подобен тип вандалски и бандитски прояви, независимо от коя етническа група са извършени", заяви Йордан Цонев от ДПС. Според него виновните трябва да бъдат наказани. Трябва да се успокои напрежението, смята Цонев. По-важното обаче според него е да се потърсят причините за агресивното поведение.
 
"Нееднократно предупреждаваме на всички нива, че агресивният език, използван от българските националисти, поражда агресия от тези, спрямо които е употребен", посочи той. По думите му често от парламентарната трибуна се заявява, че престъпността е ромска, според ДПС обаче престъпността не е етническа.

Протест в Асеновград заради побой над гребци (СНИМКИ)
 
"Апелираме да се преосмисли езикът на омразата, който се налага в парламента, в политическия живот от националистите", каза Цонев. Той заяви, че не оправдават агресивното поведение, "но трябва да се обърне най-после внимание на начина на говорене и на отношение към тези проблеми".
 
"Крайно време е българските политически партии не да търсят само дивидент от това да се показват колко са толерантни и как другите са лоши, а да назовават проблемите с истинските им имена", посочи Юлиан Ангелов от Обединените патриоти.
 
"Няма как да не кажем, че това е проблем между цигани и българи, защото е очевидно и се случва непрекъснато", допълни той. "Етнически проблеми има и те са инспирирани от това, че държавата абдикира от решаването им и от това да има респектиращи действия към това малцинство", смята Ангелов.

Роми нападнаха гребци в Асеновград
 
Не казвам, че всички от този етнос са такива, но една част от него вече 20 години прави каквото си иска, допълни той. Според него не патриотите, а опозицията насажда език на омразата и разделение на нацията по ред идеологически и политически причини.
 
Позицията на "Воля" е, че не бива да се допуска език на омразата и фрагментиране на българското общество, независимо дали става въпрос за хора от български, турски или ромски етнически произход, подчерта Стефан Августинов от партията. Според него политиците трябва да внимават как говорят, за да не се създава напрежение у хората.
 
Той смята, че е важно да се разберат причините за конфликта в Асеновград. Надявам се това да е конфликт на битова основа и да не създаваме напрежение, което може да прерасне в етническо, каза още той.
БТА