Обучават общинари, министри и служители на ДАНС как да следят за злоупотреби при европроекти
Обучават общинари, министри и служители на ДАНС как да следят за злоупотреби при европроекти / ThinkStock/Getty Images

Първото по рода си специализирано обучение, свързано с възможните конфликти и злоупотреби с обществени поръчки при кандидатстване по Европейски проекти ще се проведе на 11 декември в София.

Програмата на обучението е подходяща за собственици и мениджъри от средно и висше ниво на управление, представители на местната власт и неправителствени организации, министри, служители на икономическа полиция и ДАНС, както и за външни одитори. Обучението е разделено в 5 основни направления, които включват приоритетните области и нормативната регламентация, свързана с европейските програми и проекти за периода до 2020г. Семинарът е съобразен и с нуждите на бизнес организациите, държавните и общинските институции, консултанти и НПО.

Участниците ще получат пълна информация за новите моменти в програмния период до 2020 г., свързани с Европейските структурни фондове, както и за критериите за оценка на проектите за безвъзмездно финансиране от ЕС. Ще бъдат обсъдени и конкретни примери.

Обучението е абсолютно необходимо и за представителите на  местната власт, които отговарят за обществените поръчки свързани с европейските проекти, тъй като ще бъдат разяснени специфичните особености при подготовка, обявяване и възлагане на поръчките, както и индикаторите за нередности и злоупотреби. Лекторите ще разяснат и често допускани нарушения  при обществени поръчки финансирани със средства от ЕС, както и санкциите, които се налагат. Единият от тях - Ивелина Петкова е с 20-годишен опит като одитор в Сметната палата. Основните ѝ професионални интереси са в областта на контрола и одита на средства от ЕС, обществените поръчки и вътрешния одит.  Доц. д-р Радко Радев е основател на “EuroProjector”  и съучредител на Националния съвет по Публично-частно партньорство.  Преподавател е в УНСС по „Бизнес планиране и бизнес стратегии“.

Обучението ще се проведе на 11 декември, петък, от 09:00 до 17:00 часа в City Hotel Sofia.

Всички екипи на общинските администрации, частни компании, представители на различни институции и неправителствени организации могат да получи подробна информация на тел. 0894780098, както и от сайта на компанията http://europrojector.eu/ Регистрационната форма се приема на e-mail: office@europrojector.eu