/ ThinkStock/Getty Images
Най-много средства са отделени за образование - малко над 208 милиона лева
Общинският съвет в Пловдив прие бюджета на общината за тази година, който е в размер на повече от 526 милиона лева.

Увеличението в сравнение с миналата година е с 26 %. "За" гласуваха 37 съветници, а 11 бяха против. Приходите от делегираните от държавата дейности са в размер на 261 милиона лева, а от местните - близо 265 милиона лева.

Проектобюджетът на община Пловдив е с 25,84 на сто повече от миналата година

В бюджета са заложени 154 милиона лева по европейски програми, като 115 милиона лева са безвъзмездна финансова помощ. Капиталовите разходи от местните дейности са 119 милиона лева. Най-много средства са отделени за образование - малко над 208 милиона лева.

Групата на БСП гласува против предложения от администрацията бюджет. Съветникът Тодор Стоилов, коментира от трибуната, че приемането на финансовата рамка през април е абсолютен прецедент.

По думите му, очакват се завишени постъпления от данъци, такси, глоби и санкции, което говори за липса на загриженост за пловдивчани. Веселина Александрова от "Демократична България", които също не подкрепиха бюджета, коментира, че предложенията на общината "са на една отиваща си администрация".

Според нея в тях няма виждане за бъдещето на града. "Благодаря на всички, които гласуваха и поеха отговорността за Пловдив, защото всичко друго е евтин популизъм", каза след гласуването кметът Здравко Димитров.

По думите му Пловдив продължава да се развива и върви напред. 
БТА