/ ThinkStock/Getty Images
Бюджетът за 2022 г. на община Пловдив е с 25,84 на сто повече в сравнение с миналата година.

Медии от Германия популяризират Пловдив като инвестиционна дестинация

Общият размер на проекта е 526 114 046 лева, както приходите за делегираните от държавата дейности са гарантирани с 261 159 980 лева, а местните приходи са в размер на 264 954 066 лева.

Това стана известно при представянето на основните параметри на проекта от кмета на Пловдив Здравко Димитров и заместниците му пред журналисти. Разликата между двата бюджета е 108 030 922 лева в полза на новия. 

Димитров подчерта, че проектобюджетът е реалистичен и според него има всички шансове той да бъде изпълнен, но в средата на годината ще се наложи неговата актуализация, тъй като такава ще бъде направена и на държавния бюджет.

Това е бюджет, който ще бъде приет "в условията на война и на пандемия от COVID-19", каза кметът. Най-много средства се отделят за образование - 208 милиона лева, като 70 на сто от тях са за издръжката на над 5000 души персонал на училищата, детските градини и детските ясли, посочи  ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов.

По думите му, тази година се отделят средства и за изграждането на нови детски градини и две сгради на училища. Стоянов обясни, че са предвидени достатъчно "буфери" за издръжка на яслите и детските градини, които стават безплатни от 1 април.

Средствата ще компенсират и увеличаващите се цени на тока и на хранителните продукти. В капиталовата програма на община Пловдив, която е на стойност 120 милиона лева, са предвидени инвестиции за реконструкция на улица „Даме Груев“, „Кукленско шосе“, Рогошкото шосе и Голямоконарското шосе.

Община Пловдив и технологичен гигант обявиха партньорство в образователната сфера

Два милиона се отделят за ремонт на детски площадки. Предвидени са и средства за подмяна на улично осветление. Здравко Димитров добави, че приоритет за общината ще бъдат завършването на започнатите обекти, поддържането на чистотата на въздуха; заложени са пари и за културния календар на общината, поети са ангажименти за музеите и другите културни институции; има и средства за почистването коритото на река Марица. 

Преходният остатък от 2021 г. е в размер на 75 698 638 лева, като от приходите за делегираните от държавата дейности средствата са в размер на 26 345 681 лева, а от местните приходи - 49 352 957 лева.

Общественото обсъждане на проектобюджета на община Пловдив за 2022 г. ще се състои на 23 март.
БТА