/ ThinkStock/Getty Images
Сдружение на италианския бизнес у нас, Конфиндустрия България, се ангажира да рекламира Пловдив като едно от най-добрите места за инвестиции в България, като привлекателно място за живот с богата история и култура. Това стана ясно след срещата на новоизбрания председател на италианското сдружение Роберто Санторели със заместник-кмета по екология и здравеопазване на Пловдив Анести Тимчев.

Задачата на моя мандат е да утвърдим чудесните партньорски отношения с Община Пловдив и да дискутираме как да стимулираме интереса на потенциалните инвеститори в града и региона, е казал Санторели. Той обяснил, че Конфиндустрия България включва близо 250 предприятия и отчита предприемаческа дейност, която възлиза на общо 2 милиарда евро преки инвестиции, продажби на стойност 1,75 милиарда евро и над 30 000 работни места. Част от сдружението са както големи групи, малки и средни италиански предприятия, решили да работят в България, така и български фирми, които активно партнират с Италия.

"Като бизнесмени, които развиват от дълги години производствата си на територията на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, вие добре познавате условията, знаете, че това е най-голямата индустриална зона в България и Югоизточна Европа с над 74 000 работни места. Но за нас като администрация е по-важно, че индустрията в Пловдив гледа към бъдещето. В ТИЗ предстои да се реализира изграждане на първия въглеродно-неутрален индустриален парк в България", е казал Анести Тимчев.

Проекти за над 300 милиона лева реализират в Пловдив

По думите му Община Пловдив подкрепя усилията на бизнеса в тази посока, защото те ще доведат до намаляване на въглеродните емисии, което е една от основните климатични цели. Като основни приоритети на управлението на града Тимчев е посочил повишаване качеството на въздуха и подобряване на сепарирането на отпадъците.

"За нас ще бъде интересно да споделим опит с представители на местните власти в Италия и италианския бизнес, как те си взаимодействат и как постигат прилагането на тези мерки, които имат сериозна социална цена, но са сред основните климатични цели на Европейския съюз", е казал още Анести Тимчев.
БТА