/ Искра Койчева, Дарик архив
Общината съфинансира над 150 устройства Chromebook да края на годината
Общината съфинансира над 150 устройства Chromebook да края на годината
101771
Общината съфинансира над 150 устройства Chromebook да края на годината
  • Общината съфинансира над 150 устройства Chromebook да края на годината
Близо 200 000 лв. ще бъдат инвестирани в техническа инфраструктура в Пловдив през настоящата година, съобщи зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. По думите му над 150 устройства Chromebook ще бъдат съфинансирани от Община Пловдив. Той допълни, че най-успешният модел в световен план е точно този на съфинансиране от различни източници.

От началото на следващата учебна година в седем различни училища в града под тепетата по една паралелка ще премине изцяло на обучение на G Suite на Google с Chromebook. Иновативното обучение ще бъде въведено в училищата "Св. св. Кирил и Методий", "Черноризец Храбър", "Яне Сандански", "Екзарх Антим Първи", "Димитър Талев", Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, като проектът ще продължи и в ЕГ "Иван Вазов".

Това, което отличава дигиталните устройства е, че те предоставят сигурна среда, която се контролира изцяло от училището. Данните на възпитаниците са криптирани и са собственост само на училището, в което се генерират, обясни мениджърът на Google Дийн Стоукс, който отговаря за внедряването на образователни приложения "G Suite" в Европа, Близкия Изток и Африка.   

Езикова гимназия "Иван Вазов" става първото референтно училище на Google за България и целия регион. Пловдив е лидер във въвеждането на технологии и иновации в образователния процес. Ние сме единственият град, в който има 100% свързаност на облачните технологии във всички 52 училища, обяви кметът Иван Тотев.

Благодаря на подкрепата на родителите, които направиха също възможно внедряването на технологията в училището ни, заяви директорът на ЕГ "Иван Вазов" Вихра Ерамян и допълни, че учениците от 8 ж клас, които са оборудвани с chromebook, са доста по-мотивирани в учебния процес.

Днес и утре Пловдив е домакин на националната конференция "Училища в Облака", на която се обсъждат добри практики за обучението на учители и съответно на ученици за работа с иновативните продукти за класна стая и прилагането на облачните услуги в образователния процес.