Общината разработва нови стратегии за туризма, зелената система и осветлението през 2012 г.
Общината разработва нови стратегии за туризма, зелената система и осветлението през 2012 г. / снимка: Виктор Кадири
Общината разработва нови стратегии за туризма, зелената система и осветлението през 2012 г.
48654
Общината разработва нови стратегии за туризма, зелената система и осветлението през 2012 г.
  • Общината разработва нови стратегии за туризма, зелената система и осветлението през 2012 г.

Един от основните приоритети на община Пловдив през новата 2012 г. е разработването на нови стратегии за туризма, зелената система и осветлението. Това стана ясно в предаването „Дарик кафе", чийто гост беше кметът на Пловдив Иван Тотев. Днес той има работна среща с екипа, с който ще бъде изграждана зелената стратегия на Пловдив, а следващата седмица - с този, който ще разработва новата стратегия за осветлението. По думите на Иван Тотев съвсем скоро ще бъде готов и генералният план за организация на движението.

ОП „Туризъм" ще бъде закрито, а дейността му ще бъде прехвърлена на общински институт „Старинен Пловдив", съобщи още кметът. Нито едно от двете звена не е развивало концепция за развитието на културния туризъм в Пловдив, каза кметът.  

Резултатите от одитния доклад за дейността на „Старинен Пловдив" са доста обезпокоителни, подчерта Тотев. Той допълни, че финансовата дисциплина е била доста слаба. Директорката Весела Илиева, която е племенница на общинския съветник Лилия Учкунова, ще запази поста си до 1 февруари. Заедно с нея ще бъде освободен и счетоводителят на института. И тази година е отчетен спад в посещаемостта на културно-историческите обекти и липсва цялостен модел и визия за управление на културното наследство на града, обясни Тотев.  

Дупката в общинския бюджет за тази година е между 2 и 3 млн. лв., което не е толкова страшно, коментира Тотев. По предварителни разчети тя щеше да е между 10 и 15 млн., но след като държавата преведе част от парите за софийския боклук и направихме оптимизация на административни разходи и персонал, постигнахме този резултат, каза кметът.

Персоналът на фирма „Чистота" постененно ще бъде намаляван, а през тази година категорично няма да се увеличава план-сметката на дружеството. Целта е през новата 2012 г. да се премине на машинно метене и да не се използва пясък, но дали това ще стане на 100%, все още е въпрос на разчети, коментира Тотев. Той допълни, че предстои назначаване на главен художник и озеленител в община Пловдив.

Чуйте цялото интервю с кмета в прикачения звуков файл.