Общината купува авторските права за новата визия на площад „Централен“
Общината купува авторските права за новата визия на площад „Централен“ / снимка: http://plovdivsquare.com

Португалското студио „Фора“, което спечели конкурса за новата визия на площад „Централен“, е предложило на община Пловдив да купи авторските права за проекта.  Предлаганата цена е  95 хил. лв., като се очаква на някои от следващите сесии общинския съвет да приеме предложението.

В момента местната администрация все още води дела за павилионите, които се намират между разкопките на Одеона и Централна поща. Следващото заседание на магистратите трябва да бъде на 7 септември, като дотогава общината ще може да извършва дейности само по проектиране.

Припомням , че идеята на местната администрация е да свърже разкопките на Одеона с тези на Източния Форум, които продължават и в момента. Всичко това е част от концепцията на португалците за новата визия на площад „Централен“ .

Обновяването на площад „Централен“ в Пловдив ще струва около 10 милиона лева, а зтехническото проектиране на обекта  ще бъде 750хил.лева. Според плановете на местната администрация площадът трябва да бъде готов до 2019-та година. Новата му визия бе избрана след конкурс, който беше спечелен от португалското студио „Фора“. Идеята им предвижда целият площад да бъде разкопан и превърнат в подземен музей на археологията. Предвижда се изцяло да бъде премахнат паркингът пред  Тримонциум и да се построи подземно съоръжение в пространството между хотела и бившия Партиен дом.