Призив към хората във Велинград да протестират, но мирно и да спазват законите, отправи общината в града.

Демонстративно: Велинградчани отиват на концерт с туби за вода

Повод за обръщението станаха сблъсъците с полицията, избухнали в сряда вечерта по време на поредната демонстрация заради дългогодишния проблем с водоснабдяването.

"Създаденото напрежение и агресията на някои от участниците в протеста застрашават обществения ред и безопасността на всички граждани и гости на Велинград", отбелязва кметът Костадин Коев.

От МВР отричат да е имало полицейски произвол при протеста във Велинград

Той призовава иначе справедливите искания да не се използват за излишно противопоставяне на граждани и служителите на реда. Градоначалникът признава, че проблемът с водоснабдяването е много сериозен и вгорчава живота на местните от години.

По думите му, сегашното задълбочаване е заради превключване на довеждащия водопровод „Лепеница“ в опит да се изолира участък с чести аварии и да се осигури непрекъснато подаване към пречиствателната станция.

Мъж е задържан след протест във Велинград, обвиняват полицаи в престараване

Коев уверява, че всички планирани ремонти ще приключат до 15 август. Като причина за задълбочаването на проблема той посочва остарялата мрежа, както и неадекватното и некомпетентно управление на местното ВиК.

По този повод припомня, че преди два месеца е поискал оставката на управителя на дружеството Георги Мяшков, но предложението му не е срещнало достатъчно подкрепа от общинските съветници и е отхвърлено.