/ Thinkstock/Getty Images
Мъж от Велинград е задържан за това, че не изпълнил полицейски разпореждания и направил опит да пречи на движението на оживен път, съобщават от Областната дирекция на МВР в Пазарджик.

Родители от Пазарджик излизат на автопоход срещу Стратегията за детето (СНИМКИ)

До ареста се е стигнало след протест срещу безводието в града, за който обаче не било получено разрешение. Версията на участниците в демонстрацията е различна - те обвиняват униформените в престараване - по думите им нямало причини за толкова крайни действия.

На 10 юли, около 19:00 часа в Районното управление е получен сигнал, че група хора са застанали на изхода на града по посока за гара Костандово и пречат на движението на автомобили. Незабавно към мястото са изпратени дежурни полицейски екипи.

Медицински сестри блокират пътя Пазарджик-Пещера

Пристигайки на мястото, те установили, че 30-40 души са се събрали на импровизиран протест заради проблемите с водоснабдяването на един от велинградските квартали.

Протестът не е регламентиран, няма изпратено уведомление в общинската администрация за неговото провеждане, като информация за това не е постъпвала и в полицията.

Униформените се намесили, за да осигурят безопасно движение, тъй като трасето е с много интензивен трафик, а протестиращите създавали реална опасност за пътни произшествия.

Служителите на реда позволили на гражданите да преминават през една от пешеходните пътеки, за да изразят позицията си, като взели мерки за недопускане на инциденти.

Тогава единият от протестиращите застанал на пътното платно и категорично отказал да го напусне въпреки разговорите с полицаите и категоричните им разпореждания да го направи.

Хора от община Батак отново протестират срещу опасен път

Това дало основание 47-годишният мъж да бъде задържан в ареста, а спрямо него е образувано полицейско производство. Действията на полицейските органи са докладвани и съгласувани с дежурен прокурор от районната прокуратура в курортния град. Към момента обстановката в района е спокойна, уверяват от дирекцията на МВР.

Информация за протеста се появи и в социалните мрежи. Една от участничките - Надя Игнатова, е заснела случилото се на видео, което предизвика противоречиви реакции сред потребители.

От клипа се вижда как полицаите се опитват да приберат в патрулна кола и жена, която крещи на единия: „Не ме удряй, не си измисляй!“. Следващите кадри показват паднал на асфалта мъж.

Полицаите го изправят, а докато слагат белезници, той също крещи, че много го боли ръката. Същевременно същата жена се кара със служителите на реда да не го закачат, защото е болен - страда от диабет.

В коментарите си велинградчани коментират, че полицаите са се престарали в стремежа си да тушират протеста. Допълват, че това не е за първи път - предишни митинги наскоро също завършили с арести.

Смятат, че никой от гражданите не е направил чак толкова тежко нарушение, че да си заслужи белезниците.