/ БГНЕС, архив
Жители на община Батак за трети път излязоха на протест срещу опасно републиканско шосе, водещо към селата Нова махала, Фотиново и местността Вълча поляна. Митингът премина с блокиране на шосето от Батак до Пещера с живо шествие, знамена и лозунги с основните искания - да се направи основен ремонт на отсечката.
 
След като десетилетия наред тя само е изкърпвана, на места е пропаднала, има огромни дупки, не са поставени предпазни мантинели дори по острите завои. Предвидена е за 20-тонни превозни средства, а по нея преминават камиони, натоварени с дървен материал по 50-60 тона, разказа един от инициаторите на протеста - Вайдин Дупаилов.

Зад исканията на гражданите застават и кметовете на Батак, Нова махала и Фотиново. Преди дни са проведени разговори с областния управител Стефан Мирев, идната седмица предстоят нови с представители на Областното пътно управление и пазарджишки народни представители. От изхода им зависи как ще протече четвъртият протест, насрочен за 14 юни.

Засега намеренията са да бъде блокирана централна улица пред Областната управа в Пазарджик, но ако се види добра воля за разрешаване на проблема, може да премине само със символично присъствие.