/ БТА
Община Асеновград излъчи победителите в традиционния конкурс за "Най-добро домашно вино", реколта 2021 година. Конкурсът се организира за 30-та поредна година и във връзка с това на церемонията по връчването на наградите присъстваха и победителите от предишните години.

Тази година в конкурса са участвали 80 винари, като до финала специализираното жури е допуснало 17. За първи път тази година в него участват винопроизводители от асеновградските села Тополово, Нови извор, Червен и Новаково, както и от Пловдив, Крумово и селата от т. нар. Родопска яка. Всичките финалисти получиха за спомен бъклица със заръката "да продължат традицията на славните си предци и да продължават да прославят Асеновград".

БТА

Традиционно община Асеновград е лозарски район, и освен това, тук се прави хубаво и качествено вино, каза за БТА кметът Христо Грудев след приключването на церемонията по награждаването. Той подчерта, че в този регион сортът мавруд има най-благоприятни условия за развитие, затова и традиционната напитка от вино тук е маврудът. По думите му, традициите в това направление са от столетия, асеновградчанин е и Аристи Чорбаджаков, известен като Чорбаджака, който издига производството на вино от мавруд в изкуство и продава под името "малага" гъста, хубава и търсена напитка в цяла Европа, припомня Грудев.

Грудев пожела на всички винопроизводители здраве и успехи и да продължават да разнасят славата на Асеновград като лозарски и винарски район. Защото и лозята, и вината се произвеждат с много труд и с помощта на Св. Трифон, който дарява плодородие на нашите земи, за да може всичко това да се случи, добави Христо Грудев.

БТА

Наградният фонд на конкурса бе разпределен в две категории - за производство от Асеновградския регион и за производители от населено място извън общината. Голямата награда - буре и парична сума, получи най-малкият участник в конкурса - Любослав Ангелов от Асеновград, за виното си от сорт каберне совиньон.

БТА


 
БТА