/ netinfo
Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев настоява плановите ремонтни дейности по главна напорна деривация на ВЕЦ „Батак“ да не се извършват в активния туристически сезон. Губернаторът изпрати писмо с исканията си до изпълнителния директор на НЕК ЕАД Петър Илиев.

Отварят пробно изпускател на язовир „Батак“

Огледът и ремонтът на централата са предвидени за периода от 13 август до 13 септември тази година, което съвпада с активния туристически сезон за района на язовир „Батак“ – местностите „Цигов Чарк“, „Дъното“ и град Батак. Август месец е пиков за сезона, с най-голям брой туристи и резервации в хотелите в посочените курортни места. 

Кметът на община Батак - Петър Паунов и председателят на Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи Златко Златанов, сезират областния управител. Причината е, че захранването с вода за питейно-битови нужди на курортния комплекс „Язовир Батак“ и местността „Цигов Чарк“ е единствено от байпасна връзка на апаратна камера от Главната напорна деривация на ВЕЦ “Батак“ и е невъзможно алтернативно осигуряване на абонатите с вода. 

След съгласуване с всички заинтересовани страни, областният управител Стефан Мирев предлага на ръководството на НЕК ЕАД и предприятие „Язовири и каскади“ ремонтните дейности по главна напорна деривация на ВЕЦ „Батак“ да стартират след 25 септември.