Новата коалиция гласува в полза на червен съветник
Новата коалиция гласува в полза на червен съветник / netinfo
Предложението на БСП, за връщане на старата методика за разпределяне на държавната субсидия за транспорта, бе прието с 28 гласа „за” на днешната сесия на общинския съвет. Въпреки заплахите на превозвачите, че ще блокират сесията и изказаното от кмета мнение, че от БСП трябва да изтеглят предложението си, тъй като не е юридически издържано, то бе гласувано. Според предишния механизъм, „Градски транспорт” прибира 33% от месечната сума за Пловдив заради електротранспорта, макар че по линиите му повече от година се движат не повече от 10 тролея. Това са около 70 000 лева месечно.

Това решение обслужва корпоративните интереси на червения общински съветник Ангел Батаклиев, който е мажоритарен собственик на „Градски транспорт”. Това предупредиха останалите четирима превозвачи – „Хеброс бус”, „Автотранс Чолакови”, „Мери транс” и „Грация. По-рано днес управителят на „Хеброс бус” Веселин Дошков се закани, че автобусите на четирите фирми няма да тръгнат по линиите си, ако Общинският съвет отмени приетата на 5 септември миналата година методика на разпределяне парите за транспорта, която преди 2 седмици бе потвърдена от Върховния административен съд. През времето, в което Батаклиев я обжалваше, фирмата му „Градски транспорт” е получила неправомерно около 900 хиляди лева, каза и превозвачът Димитър Чолаков. Той и колегите му са категорични, че евентуално решение за връщане на стария механизъм ще бъде погазване на закона.

Според председателят на групата на левицата Николай Радев, Върховният съд само е потвърдил законността на взетото преди година решение за нова методика, но това не значи, че Общинският съвет не може да я промени. Освен това, с връщането на стария начин на разпределяне на парите между превозвачите ще се даде възможност на „Градски транспорт” да запази персонала и токоизправителните си станции, докато стане факт вноса на 65 нови тролейбуса.

Засегнатите превозвачи са категорични, че ще искат оставки до дупка, ако новото мнозинство на ВМРО и БСП отмени потвърдената от съда методика.