Нов протест в Смолян срещу Национална стратегия за детето
Нов протест в Смолян срещу Национална стратегия за детето / Адриан Кулев

Нов протест на родители, срещу Националната стратегия за детето, както и законовите промени около нея се проведе днес в Смолян. За разлика от първите протестни действия в родопския град, когато в тях взеха участие над 300 души, този път недоволството срещу Стратегията си изразиха близо 70 души. Отново протестиращите бяха пред Общинската администрация на Смолян, след което потеглиха в мирно шествие към Стар център, където ги очакваха също десетки жители и гости на града, които са против Стратегията.

Нов протест в Смолян срещу Национална стратегия за детето
Адриан Кулев

Протестиращите бяха категорични, че протичат процеси, с които се въвежда Стратегията, въпреки уверенията на управляващите, че тя е спряна. Протестиращите се опасяват, че тя се пробутва тихомълком и зад гърба на хората.

Организаторите на протеста в Смолян стартираха и подписка, която ще бъде в подкрепа на декларация, която ще бъде разпространена и разпратена до всички държавни институции, с която да се покаже възмущението и несъгласието със Стратегията и законовите промени около нея.

Нов протест в Смолян срещу Национална стратегия за детето
Адриан Кулев

Между протестиращите беше и 17 – годишен младеж, който се опита да защити Стратегията, но не срещна съмишленици между присъстващите.

Организаторите на протеста изразиха и съмнение, че доста от присъстващите на първия протест в Смолян са били притискани и посъветвани да не участват в подобни прояви.

Според една от организаторките на протестните действия, Ангелина Кънева такива ще има и в началото на юни, след изборите, за да няма манипулации на политическа основа.