/ Тина Соколова
Подписка и петиция започнаха да събират в почивните дни в Брацигово срещу проект на общината за изграждане на площадка за строителна смет. Бунтът на местните идва само два месеца след предишната мощна вълна на недоволство, осуетила отварянето на завод за рециклиране на пластмасови отпадъци до града.

Единодушие: Брацигово не иска завод за пластмасови отпадъци

Този път организаторите са сформирали Инициативен комитет „Грамадите“ по името на местността, където е планирано да се депонира строителна смет. Тревогата им идва от разположението на мястото. В този район природата трябва да остане непокътната, защото е водосборен район, смятат брациговци.

Те не крият и опасенията си, че временната площадка може да прерасне в постоянно сметище и да застраши чрез разнасяния от вятъра прах и отмивните води с необратимо замърсяване намиращата се под мястото вододайна зона на общината. Оттам се снабдява както градът, така и селата Бяга, Исперихово и Козарско.

Брацигово настръхна срещу предприятие за рециклиране на пластмаси

Става ясно, че на 26 март е изтекъл срокът за обжалване на решение на Министерството на земеделието за отреждане на площадката върху 34,871 дка. Решението е атакувано пред Върховния административен съд преди тази дата с аргумента, че според Общия устройствен план това е зона за селски туризъм и отдих, а този статут е несъвместим с каквито и да било отпадъци.

За да са сигурни в успешния финал на новата си борба, инициаторите събират подкрепа както в интернет петиция, така и в хартиена подписка.