Брацигово настръхна срещу предприятие за рециклиране на пластмаси
Брацигово настръхна срещу предприятие за рециклиране на пластмаси / netinfo
Жителите на Брацигово са напълно единодушни в мнението си, че не искат в града им да се развива бизнес с преработване на пластмасови отпадъци. Това показват възраженията, изпратени по имейла до общината в града, съобщи кметът Петко Петков в началото на днешната пресконференция по този повод.

Преобладаващото мнение е, че синтетичното производство ще доведе до сериозно замърсяване на въздух, води, почви и неминуемо ще се отрази на здравето на хората.

Градоначалникът отново обясни, че засега става дума за инвестиционно предложение. Тепърва предстои изготвяне на оценка за въздействе върху околната среда от РИОСВ. Дори тя да е положителна, има още какво да се направи ако общността не желае това предприятие, увери Петков.

Очаквано интересът към темата беше много голям. Наложи се брифингът да се премести в о-голяма зала, за да се съберат всички граждани. Чу се въпрос защо на срещата няма представител на фирмата, за да обясни защо смята, че производството е безвредно Не липсваха и съмнения дали фирмата има изобщо някакъв опит, след като е регистрирана само преди няколко месеца.

Местна лекарка даде за пример Пещера, където по думите й смъртността сред хората е висока заради вредите, нанасяни от местно химическо предприятие. Призивът й да не се допуска същата съдба за Брацигово бе посрещнат с ръкопляскания и всеобщо одобрение. С освирквания и недоволни реплики пък залата отговори на опита на брациговец да ги убеди, че на работните места се крепи бъдещето на града и предприятието ще е от полза за местната общност.
Чу се и предложение за провеждане на допитване, за да се види колко са привържениците и колко – противниците на проекта. Следващото беше Брацигово да бойкотира бъдещата дейност, като предложилата това възрастна жена подчерта, че не вярва на институциите и се съмнява, че ще оценят обективно рисковете.

Оказа се, че имотът, даден на фирмата за дейността, граничи със 7 защитени зони и 4 защитени територии от „Натура 2000“ и е в близост до резервати, сред които Купена и Бесапарски ридове, които са със световно значение, тъй като там са запазени уникални растителни и животински видове. През Бесапарските ридове се очаква да бъдат транспортирани суровините и готовата продукция. Най-притеснително е, че могат да се рециклират само 4 вида пластмаси. Останалите се предполага, че ще се изгарят с всички произтичащи от това замърсявания. Пречиствателната станция на стария завод пък е стара, а и е предназначена за друг вид отпадни води и няма гаранция, че ще е ефективна. Не се споменава дали и колко работни места ще бъдат разкрити, нито какви ще са рисковете за работещите.

Местната власт понесе остра критика, че не е оповестила навреме, достатъчно ясно и по подходящ начин тази важна информация, а това е станало благодарение на социалните мрежи и от публикации на брациговци.

Кметът пък заяви, че ще бъдат изискани всички документи, за да се види дали наистина производството не крие рискове и на базата на пълната информация, не само оскъдната от инвестиционното намерение, темата отново трябва да бъде обсъдена с гражданите и заинтересованите страни.
Около 2000 души са подписали петицията срещу разкриването на преработвателното предприятие.

Припомняме, че напрежението се разрази след публикуването на съобщението за организиране на такава дейност. Инвеститорът е „Европейска рециклираща компания“ ООД. Дружеството е собственост на двама китайски граждани и има намерение да реализира бизнеса си в базата на бившия завод за емайлирани съдове.