Недоносените бебета – в пъти повече от нормално родените
Недоносените бебета – в пъти повече от нормално родените / netinfo
Недоносените бебета – в пъти повече от нормално родените
98525
Недоносените бебета – в пъти повече от нормално родените
  • Недоносените бебета – в пъти повече от нормално родените
Поредна вълна от недоносени бебета залива Областната болница в Пазарджик, съобщи шефката на Неонатологичното отделение д-р Мариела Захариева. Преждевременно родените са в пъти повече от останалите.

В сряда положението е било най-критично – 20 недоносени и 4 нормално родени, в четвъртък са били съответно 17 и 3, след като готовите за изписване са прибрани вкъщи. Част от децата са с тегло под 1,5 кг, други – под 2 кг. Налага се да бъдат оставени под наблюдение за месеци, докато укрепнат и станат готови за самостоятелен живот без нужда от специализираната апаратура.

Д-р Захариева успокоява, че в отделението има достатъчно оборудване и всичко необходимо за спасяване на всички нуждаещи се деца. В Областната болница е единственото неонатологично отделение в Пазарджишко, така че се приемат бебета от всички 12 общини, от целия регион.
Дефицит има само откъм персонал, както във всяка здравно заведение. В момента празни са два лекарски щата и няколко акушерски. 8 акушерки са пенсионерки и ако не бяха те, щеше да е невъзможно да се работи, признава д-р Захариева.

Без да има медицинско обяснение, напрегнатата ситуация се повтаря всяко лято, точно когато много от медиците са в отпуски. Истинската причина за проблема обаче не са горещините. Главно той се корени в неправилни грижи, възпитание и здравна култура на бъдещите майки, пренебрегването на женските консултации, прекарани инфекции. Няма тенденции и в етносите – от всички има жени с преждевременни раждания.

Чуйте повече от д-р Мариела Захариева в приложеното аудио.