Назначиха на щат Пазителя на часовника от Сахат тепе
Назначиха на щат Пазителя на часовника от Сахат тепе / netinfo
Дългогодишният пазител на стария часовник на Сахаттепе е възстановен на работа към кметството на район “Централен”, съобщи районният кмет Райна Петрова. Георги Долчинков е единственият специалист в Пловдив, който може да се грижи за уникалния механизъм, отмерващ времето на града от 400 години.

През годините часовникът, дал името на Сахат тепе, е спирал и тръгвал десетки пъти. За последно през 2004 г. го възстановил Георги Долчинков. Дори когато договорът му с общината изтекъл, той продължил да поддържа механизма и да го навива два пъти седмично, за да се чува звъна на камбаната му на всеки час. Едва преди две седмици от кметството в “Централен” решили да върнат Пазителя официално на работа, за да продължи и в бъдеще да се грижи за часовника, който вече четири века е един от символите на Пловдив.

Първата часовникова кула на тепето е построена в началото на 17 век. Тя е била от дърво и във вътрешността й е бил монтиран друг механизъм, дело от конструктора Антонио Барбаджелата. Два века по-късно кулата е опожарена, но скоро след това пловдивчани вдигат от камък нова, висока 17 метра. Намерен е и майстор от Карнобат, който направил нов часовник.

Чуйте още за историята на часовника от аудиото