29-тото издание на "Винария" се завръща през 2022 г. с обновена концепция, която разкрива магията на виното и тайните на неговото производство.

Избират най-добрия производител на домашно вино в Асеновград

Най-престижното изложение за лозаро-винарската индустрия ще се проведе от 9 до 13 март в Международен панаир Пловдив, съобщиха от пресцентъра му.

Изложбата демонстрира богата селекция от винени напитки - автентично местно производство и световни марки, комбинации от старинни и съвременни технологии, модерна техника и материали.

За първи път в изложението се включва Асоциацията на производителите и износителите на вино в Азербайджан, която обединява винарни, които развиват национално производство, традиционни и модерни технологии във винената индустрия.

В палата 11 на панаирния град са разположени още експозициите и на квалитетни изби от Италия, винопроизводители от Португалия и Словакия, бутиково вино от Словения.
"Винария 2022" включва още богата гама от качествени тероарни вина от Германия, Австрия и Франция.

Продукцията на бутикови изби от различните региони на България ще илюстрира променената винена карта на страната ни. Всички изложители ще се състезават в конкурса "Изборът на потребителя".

"Винария 2022" ще покаже бъдещето на винарската индустрия с новите сортове грозде, методи и инвентар за преработка, системи за контрол на качеството. Всички тези иновации ще бъдат експонирани в технологичната зона, която по традиция привлича браншовици, експерти, специалисти.

Собствениците на малки изби могат да се запознаят с подходящи за мащабите на тяхното производство нови технологии и машини. Експозицията на повече от 50 технологични решения и производствени иновации в сектора ще предизвикат интереса също на големи винопроизводители и лозари.

"Градът на виното и деликатесите" е сред най-атрактивните за посетителите зони, където се презентират новите колекции вина, спиртни напитки, изискани храни и специалитети.

Община Асеновград излъчи победителите в конкурса „Най-добро домашно вино“ (СНИМКИ)

Изложителите организират дегустации, презентации и демонстрации пред аудитория от бъдещи клиенти и партньори. Над 45 винарски изби с международен престиж ще покажат своите колекции от маркови и новоразработени напитки.

Празникът на виното ще започне с традиционното Дионисиево шествие, което се организира Международен панаир Пловдив на 5 март, а маршрутът започва от пл. "Римски стадион" до пл. "Стефан Стамболов" пред сградата на Община Пловдив.

"Винария 2022" се организира под егидата на Министерството на земеделието и със съдействието на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК).
БТА