Най-дългото хоро и танци на пилон за Move Week
Най-дългото хоро и танци на пилон за Move Week / снимка: Иванка Петкова, Дарик радио Пловдив
Най-дългото хоро и танци на пилон в Пловдив за Move Week
75059
Най-дългото хоро и танци на пилон в Пловдив за Move Week
  • Най-дългото хоро и танци на пилон в Пловдив за Move Week

Най-дългото хоро да се извие на 10 октомври в Пловдив, предвиждат организаторите на тазгодишното, трето поред издание на Европейската седмица на мобилността Move Week. Танцът ще се играе от 18 часа от площада пред Централна поща до Джумаята, като всеки зрител може да се хване на хорото, съобщиха организаторите на Move Week.

Целта ни е да накараме хората да се раздвижат - и то по начин, който им е приятен. Обездвижването вече стана глобален проблем, съобщи Ласка Ненова, координатор на Move Week за България и цяла Европа. В световен мащаб липсата на движение води до все повече случаи на диабет, болести на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдови проблеми, чието лечение е скъпо за държавата, посочи тя.

Тази година се опитваме да влезем в училище и да покажем на учениците, че един час по физическо може да бъде интересен, допълни Ласка Ненова. (Чуйте думите й в прикачения файл)

Тази година събитията за Европейската седмица на мобилността ще продължат повече от 7 дни заради изборите. Move Week започва на 29 септември и ще продължи до 11 октомври. Предвиждаме открити уроци по танци на пилон, стрийт фитнес, летяща йога, аматьорски турнир по плажен волейбол, паневритмия и др. Най-интересните събития ще останат след парламентарните избори, обясниха организаторите.

33 държави, над 700 града и близо 1 млиион участници се включват тази година в Европейската седмица на движението, съобщи зам.-кметът по спорта и младежки дейности Петър Захтински.

„Не знам как започва вашият ден, но моят тази сутрин започна с 20 клякания. Тъй като сега гледам 3-тото си дете, нямам никакво време за спорт, но за йога и народни танци винаги намирам време“, сподели Катя Фратева. Направили сме вече 14 площадки за уличен фитнес в целия град, които се радват на много посещения от хора на всякаква възраст, разказа и Стоян Стоянов, инициатор да се поставят съоръжения за спорт на публични места.