Надзорниците бият отбой за неустойките за “Градски транспорт”
Надзорниците бият отбой за неустойките за “Градски транспорт” / netinfo
Срокът за събиране на 20% неустойка за неизпълнени инвестиции в “Градски транспорт” от купувача “Транс сити” на Ангел Батаклиев ще бъде замразен, научи Дарик. Тази договорка е постигната в управляващата коалиция в края на миналата седмица след заплахи за спиране на 60-те нови автобуса, след политически натиск и многократно настояване от страна на кмета Славчо Атанасов Надзорният съвет на Пловдивската общинска агенция за приватизация да внесе проблема за разглеждане в Общинския съвет. Преди това надзорниците бяха единодушни, че купувачът не е изпълнил задължението си да инвестира 60 нови автобуса, тъй като лизингът за тях се изплаща не от приватизатора, а от приватизираното дружество “Градски транспорт”.

На заседание утре се очаква надзорниците да преразгледат решението си от 23 юли за събиране на неустойката в 25-дневен срок от изчисляването на конкретния й размер, поверено на вещи лица. Отсрочката ще бъде обвързана с приключването на делото по неплатежоспособност на “Градски транспорт”, каза участник в срещата, на която е договорен компромисът.

Според надзорник, не е изключено и окончателното решение да бъде препратено в Общинския съвет, който да го гледа на първото си след ваканцията редовно заседание през септември. Там се очаква гласуването да бъде в полза на купувача Ангел Батаклиев, който има 20 сигурни гласа от общо 51. Той ще получи подкрепата на левицата, в чиято група е общински съветник, и на ВМРО. Самите надзорници са настояли за произнасяне на Общинския съвет, за да се застраховат при течащата прокурорска проверка на следприватизационния контрол. В противен случай сме уязвими по закон, ако не предприемем предвидените по приватизационния договор действия за директно събиране на санкцията, обясни надзорник. Преди време обаче председателят на надзора Дани Каназирева, която в момента е в чужбина и не бе открита за коментар, бе категорична, че решение на Общинския съвет би било нищожно. Според нея на този етап местният парламент няма компетентност да се произнася по казуса, тъй като вече го е направил, одобрявайки клаузите на приватизационния договор и възлагайки събирането на неустойките на Агенцията за приватизация.

Все още няма яснота дали вещите лица, на които ПОАП плаща за изчисляване размера на неустойката, ще продължат да работят, ако срокът за събирането й бъде замразен. Не е уточнено и как ще се процедира с останалите предвидени по договор санкции за 3 по-дребни нарушения - изплащането на половин милион заем към общината от "Градски транспорт", вместо от купувача му, изплащане по същата схема на старите задължения към персонала и неправомерно ипотекиране на депото в ЖР"Тракия".  По тази причина първоначално планираното за днес заседание на Надзорния съвет на агенцията е отложено за утре.